STBKozijnen

Montage

STB-Kozijnen gebruikt stelkozijnen voor het beste resultaat

Werkwijze

Bij het monteren van kozijnen wordt door STB-Kozijnen gebruikgemaakt van stelkozijnen. Omdat het aanschaffen van kunststof kozijnen een hele investering is, is het van groot belang dat er op de juiste manier gemonteerd wordt. Er zijn veel bedrijven die (kunststof) kozijnen zonder stelkozijnen monteren, ook wel stompe montage genoemd. Deze keuze wordt vaak om financiële redenen gemaakt, omdat door stompe montage veel arbeids- en materiaalkosten worden bespaard. Hieronder vindt u een beschrijving van het belang van het gebruik van stelkozijnen boven stompe montage.

Wat is een stelkozijn?

Een stelkozijn bestaat uit een plank van watervast multiplex. Van deze planken wordt een frame gemaakt dat waterpas in de ontstane sparing geplaatst wordt. Het stelkozijn dat er zo ontstaat, zorgt voor een perfecte aansluiting van het kunststof kozijn en zorgt voor een duurzame afdichting tussen de binnen- en buitenmuur. Een kunststof kozijn heeft een minimale levensduur van 50 jaar. Door slechte montage of besparen op het monteren kan deze termijn aanzienlijk korter zijn. Een stelkozijn is noodzakelijk voor een goede montage en zorgt op deze manier voor een lange levensduur van het kunststof kozijn.

Snel contact

De voordelen van het gebruik van een stelkozijn

 • Altijd waterpas en een rechte aansluiting voor het kunststof kozijn.
 • Montage met compriband is door het stelkozijn mogelijk, wat als voordeel heeft dat de aansluiting een levensduur heeft van minimaal 50 jaar.
 • Door het stelkozijn voldoet de montage aan de vereisten voor inbraakveiligheid (SKG2).
 • Het stelkozijn zorgt voor een goede body om het kunststof kozijn in te monteren.
 • Een duurzame afdichting voor water, tocht en geluid. Het kunststof kozijn heeft de mogelijkheid om vrij uit te zetten en te krimpen bij warmte en kou. Dit zorgt weer voor een lange levensduur van het kunststof kozijn.
 • Geen problemen met de binnenmuren, dus geen beschadiging van behang of stucwerk.
 • In de toekomst geen verborgen gebreken aan uw kozijnen.
  Daarbij moet wel opgemerkt worden dat het gebruikmaken van een stelkozijn meer arbeid en meer montagemateriaal kost. Ten gevolge hiervan is de montage duurder dan stompe montage.

Nadelen van stompe montage

 • Kunststof kozijnen monteren zonder stelkozijnen gaat gepaard met een kitvoeg aan de buitenzijde, dit zal na een aantal jaren inkrimpen en gaan kieren.
 • De kunststof kozijnen worden vaak in de bestaande spouwlat gemonteerd waardoor u meer kans op lekkage krijgt (loshangend lood of het doorboren van het lood).
 • De montage hangt van kit en pur aan elkaar. Deze zijn geschikt voor tochtafdichting, maar niet voor constructiedoeleinden.
 • Door het uitzetten en krimpen van de kunststof kozijnen bij warmte en kou komen de ankers/schroeven, kit en pur na verloop van tijd los van de muur. Ook heeft het kozijn geen ruimte meer om te werken, waardoor de hoeklassen het kunnen begeven of het kozijn gaat scheuren. Door deze manier van monteren is het ook mogelijk dat hang- en sluitwerk niet goed meer werkt, gevolg hiervan: ramen en deuren sluiten niet goed meer.

Zoals we al genoemd hebben, zorgt stompe montage wel voor minder arbeidskosten en lagere materiaalkosten, wat voor een goedkopere aanschafprijs zorgt. Daarnaast heeft het kozijn een slanker aanzicht.

Binnen afwerking

Naast de montage is de afwerking natuurlijk ook van groot belang. Vandaar dat bij STB-Kozijnen alleen gebruik wordt gemaakt van de beste afwerkmaterialen!

Voor de binnen afwerking maakt STB-Kozijnen gebruik van kunststof afwerkingsprofielen. Hierdoor is extra werk zoals schilder- of stucwerk overbodig en heeft u meteen een strakke afwerking.

De kunststof afwerkingsprofielen zijn prima te bewerken en eenvoudig op maat te zagen. Hierdoor kunnen wij snel, schoon en efficiënt werken, waardoor de overlast voor de klanten beperkt blijft.

Als alle afwerkprofielen zijn aangebracht, wordt de naad tussen het profiel en het (nieuwe) kunststof kozijn afgekit in dezelfde kleur als de afwerking.

Daarnaast is het ook mogelijk om te kiezen voor nieuwe binnen vensterbanken. STB-Kozijnen werkt standaard met kunststof binnen vensterbanken die in verschillende dieptes kunnen worden aangebracht. Deze worden uiteraard ook geleverd in de kleur van de afwerking.

Heeft u een ander idee voor de binnen vensterbanken? Geen probleem, geef het dan aan bij uw adviseur.

Nadat de montage is afgerond, controleert een van de monteurs met u het werk. Pas als alles naar wens is, gaan de monteurs naar huis.

Diensten

Leveranciers / Producten / Merken | Kozijnen | Deuren | Schuifpuien | Aluminium kozijnen | Terrasoverkappingen | Zonwering | Sectionaal poorten | Accessoires

Hoofdkantoor

Groesweg 34a
5993NN Maasbree

Kantoor

Kaldenkerkerweg 20
5913AE  Venlo

Contact

T: +31774 402 200
E: info@stb-kozijnen.nl

Openingstijden

Ma. t/m do09:00 - 17:00
Vr. 09:00 - 16:00